Tipărire
Categorie: Pesteri

Ghetarul Scarisoara - formatiuni de gheata in mijlocul verii

- localizare: Alba, Garda de sus, sat Ghetar, marcaj triunghi rosu plecand din Arieseni

- rezervatie speologica

- adaposteste cel mai mare depozit de gheata fosila din tara 75.000 metri cubi, continand o informatie paleoclimatica extinsa pe o perioada de 45000 de ani        

- ghetar de tip static aflat pe fundul unui aven

- prima pestera declarata monument al naturii din Romania

- este amenajat: scari metalice, iluminat, ghid pentru grupuri mari

- se viziteaza partea superioara a ghetarului: Sala Mare si Bisericuta (Altarul)

Bisericuta este cea mai frumoasa sala vizitabila a Ghetarului Scarisoara - prezinta numeroase formatiuni de gheata chiar si pe perioada verii

- se poate vizita pe tot parcursul anului

- pretul unui bilet este cuprins intre 30 si 70 ron

Gheata in mijlocul verii - bloc gigantic de gheata ce pastreaza ca intr-un frigider gigantic urmele vietii din aceste locuri- de 4000 de ani.

Legenda spune ca demult in Pestera Ghetarul Scarisoara traia un balaur. Acest balaur fura in fiecare an cea mai frumoasa fata de la Targul de fete de pe muntele Gaina. Fata o ducea in palatul sau de gheata. Azi daca vizitezi pestera poti vedea in sala mare botul balaurului, trupul a fos prin in stratul gros de gheata.

Cea mai veche gheață de la bază are 4.000 de ani. Pe carote de gheață recoltate în 2005, cercetătorii de la Institutul de Speologie Emil Racoviță Cluj și mulți asociați străini, descifrează din trecut o mulțime incredibilă de date. Cum a fost vremea în fiecare an din ultimii 4.000, când au fost incendii în zonă, când și cât aur se exploata în Apuseni pe vremea dacilor.

Pentru cei care doresc mai mult dupa ce treceti de Cheile Ordancusei si va apropiati de satul Ocoale in partea dreapta o sa fie un drum asfaltat ce va duce prin Poiana Calineasa pana la Bisericuta din Calineasa. Merita facut acest ocol pentru a vedea un sat de mutaturi populat din mai pana in septembrie. Atfel veti intelege mai bine viata oamenilor din zona.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara se deschide la suprafață sub forma unui aven (intrare verticală de peșteră) cu diametru maxim de 60m și 48m adâncime.

Bisericuta Ghetarului Scarisoara

Cum ajung la Ghetarul Scarisoara?

Din Arieseni spre Ghetarul Scarisoara urmati DN75  8 kilometri pana in centrul comunei Garda de sus. Apoi faceti stanga; la prima intersectie faceti dreapta si urcati pe langa Pestera Poarta lui Ionele si prin Cheile Ordancusii. Urmati drumul betonat prin satul Ocoale pana in satul Ghetar unde veti gasi tarabe si rulote ce vand mancare si suveniruri. Mai aveti de mers 200 de metri pana la Ghetarul Scarisoara.

Obiective turistice langa Ghetarul Scarisoara

Galerie foto Pestera Ghetarul Scarisoara