Ghetarul Vartop - Casa de piatra - Arieseni

Este situata in comuna Arieseni, sat Casa de piatra la o altitudine de 1250 metrii. 

Pestera Ghetarul de la Vartop  (cunoscută  sub mai multe denumiri: Pestera Minunată sau Ghetarul de la Casa de Piatra)  este locul in care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din Romania. Desi intrarea in pestera era cunoscuta de localinici de sute de ani, ea este atestata stiintific abia in 1955. Pestera este declarata monument al naturii din anul 1957 si rezervatie speologica din anul 1969.

Pestera are o lungime de 300 de metrii ; intrarea de 15 m lungime si 5 m inaltime, duce  in mod descendent spre mai multe sali , fiecare dintre ele impodobite cu elemente specifice:

  • "Sala Ghetarului" de 70 m,
  • "Sala Domului", in care se poate admira un dom din montmilh, festonat cu gururi, precum si interesante draperii pe tavan.
  • "Sala Minunilor", denumită astfel datorită diversitătii speleotemelor prezente: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, gururi etc
  • "Sala Mare" in care se pot observa domuri stalagmitice si numeroase stalagmite, stalactite, coloane, coralite, baldachine, draperii, gururi festonate, un disc si cristale de calcit.

Arieseni - Ghetarul Vartop

Cercetarile stiintifice din 1974 au dus la descoperirea "Sălii Pasilor" de catre o echipă condusă de profesorul Iosif Viehmann, de la Institutul Speologic "Emil Racovita" din Cluj. In această sală au fost descoperite urme pietrificate ale "Omului de Vartop", din care una a fost recoltată si studiată la Institutul de Speologie din Cluj. Urma are 22 centimetri lungime si 10,6 centimetri latime. Degetul mare era mai departat de celelalte degete cu 1,6 centimetri, lucru care a indus constatarea că putea "apuca" obiecte cu piciorul ca si maimutele.

Specialistii au mai stabilit că inaltimea "Omului de Vartop" depasea 146 centimetri. Dupa descoperire, in urma cercetarilor realizate de antropologul Cantemir Riscutia, acesta a stabilit ca este vorba de  omul de Neanderthal. Cu ajutorul unui tomograf performant, la Institutul din Cluj s-au realizat sectiuni imagistice si s-a constatat că in momentul in care omul de Neanderthal a pasit si a lăsat urma intr-o substantă moale a fost in urmă cu 62.000 ani. Ulterior urma s-a umplut cu un alt material datat ca avand o vechime de aproximativ 25.000 ani.

Fauna :  Sunt prezente multe elemente trogloxene (moluste, coleoptere), dar in partile intunecate ale culoarelor abundă Pholeuon proserpinae glaciale.

Desi mică, aceasta este una dintre cele mai frumoase pesteri din tară datorită varietatii si conservării podoabelor. Din anul 2008 pestera a fost inchisa spre vizitare datorita neintelegerilor dintre Primarie si Rezervatia Apusenilor - momentan pestera este inchisa cu o poarta de fier.

Localizare: in satul Casa de Piatra - Arieseni la o altitudine de 125 metri. Pentru a ajunge la pestera urmati, amonte, drumul ce trece pe langa satul Casa de piatra circa 400 de metri pana la un indicator pe partea dreapta a drumului "Ghetarul Vartop". De aici urmati poteca si marcajul turistic pana la pestera. Pentru o mai buna orientare consultati harta de mai jos cu Ghetarul Vartop. Pestera nu este amenajata turistic insa este usor accesibila. Este indicat sa aveti propria sursa de mumina, imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare.

Harta Ghetarul Vartop - Casa de piatra - Arieseni

Protectie: este declarata monument al naturii din 1957 si rezervatie speologica din anul 1969.

Important: Este una dintre cele mai frumoase pesteri din Muntii Apuseni datorita acoperiri in intregime a pesterii cu formatiuni de depunere calcitica variate si bine conservate. Aici s-au gasit 3 urme de picior ale omului de Neanderthal - "Omul de Vartop" - una dintre ele aflandu-se la un muzeu din Cluj-Napoca.

Vizitarea pesterii se face doar insotiti de ghid, intre orele 10:00  - 18:00 in sezonul turistic (15 iunie - 15 septembrie). In afara sezonului turistic vizitarea se face doar cu programare prealabila.

Vizita pesterii dureaza aproximativ 30 de minute, pretul unui bilet fiind de 10 lei de persoana.

Pentru programare sunati la:  0766016482 - Gligor Ioan .

Pentru vizitarea pesterii va recomandam :

  • sursa de lunima proprie cu autonomie de 30 de minute,
  • incaltaminte cu talpa aderenta,
  • imbracaminte ce va asigura comfortul termic la o temperatura de +4 grade celsius si
  • aparate foto pentru a surprinde frumusetile din lumea subterana.

Obiective turistice langa Ghetarul Vartop

 Fotografii Ghetarul Vartop-Arieseni