Arieseni Biserica veche -Inaltarea Domnului- (vara 2007)

Biserica este situata pe un mic deal din centrul comunei Arieseni. Lucrarile la biserica au fost incepute in anul 1791, fiind construita in intregime din lemn in forma si stilul bisericilor maramuresene. Pictura a fost facuta direct pe lemn de catre Mihai din Abrud si a fost terminata in anul 1829. Biserica veche din Arieseni poarta hramul Inaltarea Domnului.

Izvorul Tamaduirii la Manastirea Izbuc - sat Calugari

- cea mai veche manastirea din judetul Bihor, finid construita intre anii 1928-1930;

1928-1930

Citeste mai mult: adev.ro/msm20a

- este situata in judetul Bihor, comuna Carpinet, sat Calugareni; la poalele Muntilor Codru Moma langa un izbuc intermitent socotit cu apa cu puteri tamaduitoare

Manstirea Sfantul Ilie- localizata in comuna Albac (51705), jud. Alba; la 16 km nord de orasul Cameni si la 1 km sud de Albac
- asezata intr-un cadru pitoresc pe Valea Ariesului Mare, pe locul cunoscut in zona "la Rogoz"
- manastirea este materializarea credintei acestor oameni din Tara Motilor

Bisericuta Sf. Trei Ierarhi - Vidra

Biserica se gaseste in satul Goiesti din comuna Vidra, judetul Alba. Aceasta a fost construita in secolul XVIII-lea, in anul 1712. Este o constructie traditionala din piatra si lemn.

Planul bisericii este cu naosul si pronaosul dreptunghiular si o absida poligonala , decrosata cu 5 laturi. Naosul si pronaosul sunt acoperite cu o bolta semicirculara.

Biserica veche din Garda de sus - Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Biserica veche este situata in centrul comunei Garda de sus, langa biserica noua.

Biserica a fost inaltata in 1792 si poarta hramul Sfantului Ioan Botezatorul. In 1804 a fost pictata de catre Simion Silaghi din Abrud si Gabril Silaghi. Icoanele bisericii sunt datate 1798-1808 si sunt pictate tot de catre Simion Silaghi.

- este una dintre cele mai vechi manastiri de pe Valea Ariesului
- manastire ortodoxa situata in comuna Lupsa, judetul Alba pe soseaua Abrud-Campeni-Turda
- a fost intemeiata de calugarii ce sihastreau in Tara Motilor, acestia duceau o viata isihastra in post si rugaciune si tineau legatura cu manastirea Peri din nordul Maramuresului si cu manastirile din Moldova

Biserica din comuna  Horea-sat Matisesti

Biserica  se află în satul Mătişeşti  la o distanţă de 4 km de Horea.

Este o biserică de lemn cu o vechime de peste 100 de ani, în  2005 a sărbătorit un secol de existenţă. Cu această ocazia a fost renovată şi pictată, fiindcă biserica nu a fost pictată iniţial.