Tipărire
Categorie: atractii turistice

Groapa Ruginoasa

Marginea Gropii Ruginoase - Parc natural Apuseni- imensa ravena sapata pana in creasta culmiii
- diametru de aproximativ 600 de metri si o adancime de peste 100 de metri
- accesibil tot timpul anului (si iarna daca zapada nu este foarte mare)
- in aval de la Groapa Ruginoasa Valea seaca a sapat un canion care este greu de strabatut datorita saritorilor dese
- eroziunea lucreaza si in prezent, marind dimensiunile gropii (acum 80 de ani - pe hartile vechi- locul era marcat cu o ravena foarte mica)
- marcaj banda galbena (banda rosie) plecand din DN75 de langa parau
- marcaj cruce rosie care duce la Vartop (afine)

- urcare 10-15 minute de urcus brusc - ca pe scari - si apoi se continua cu un urcus mai domol pana langa groapa
- atentie la marginile gropii - nu sunt consolidate prea bine
- Muchii ascutite, adevarate lame, converg spre centrul ei la firul unui vilcel, impartind spatiul in mai multe sectoare. Vilcelul, de fapt obirsia Vaii Seci, nu poate fi parcurs in aval decat cu tehnici de coarda specifice canyoningului, din cauza saritorilor mari pe care le prezinta.

Vedere de ansamblu a Gropii Ruginoase

 Peisaj rosiatic de pe alta planeta intr-o padure de conifere. O gigantica groapa cu o suprafata cat 44 de terenuri de fotbal si adancime cat un teren de fotbal (600 metri diametru si 100 m adancime).

O gigantica groapa ce a pornit de la modificari ale terenului facute de oameni. Apoi groapa a tot crescut natural prin mici alunecari de teren si siroiri. La dezghet si dupa ploi poti auzi si vedea cum pietre si bucati de pamant se rostogolesc spre fundul gropii lasand urme pe peretii. O parte din groapa a inceput sa prinda vegetatie insa in rest aceasta creste tot mai mare de la an la an inghitind copacii aflati pe margine.

Un fenomen interesant sunt crestele ascutite ce s-au format pe varfurile "muntilor" din groapa.

Atentie ! Nu va apropiati foarte tare de margine deoarece pot fi doar gli de pamant care sunt scobite dedesupt si se pot prabusii.

Pentru cei care doresc mai mult pot urca prin partea stanga spre Varful Tapul. Din poenita de langa varf se deschide o panorama superba spre partii, satul de vacanta Vartop, creasta si Varful Bihorul.

Ce obiective turistice sa vizitez in apropiere de Groapa Ruginoasa?

Cum ajungi la Groapa Ruginoasa?

    Din centru Arieseni urmezi DN75 pana in Vartop, dupa ce treci de satul de vacanta intr-o curba stransa la stanga o sa vezi un panou informativ cu Groapa Ruginoasa iar pe partea opusa a drumului un potet, un parau si marcajul turistic. Dupa 40 de minute de mers pe triunghi galben ajungi in poenita ia apoi la Groapa Ruginoasa.

 Galerie foto Groapa Ruginoasa