Modalitati de petrecere a timpului la Arieseni in sezonul alb!

Majoritatea celor care vin in statiunea turistica Arieseni, in sezonul de iarna, au ca principal motiv sporturile de iarna. Asfel cea mai mare a timpului si-o vor petrece pe una dintre partiile de la Vartop: Teleschi Vartop I, Teleschi Vartop II sau Telescaunul Piatra Graitoare.

Pe langa aceste 3 partii, recent la sfarsitul anului 2015, s-a deschis un patinoar in aer liber in satul Bubesti Arieseni, ce poarta numele de "Scorbura Motului". Acesta este inca destul de putin cunoscut de turisti. Pretul de intrare este 15 lei pe timp de zi si 20 lei noaptea.

Chiar daca este zapada se pot face drumetii la cascade, care in sezonul alb au o infatisare noua impodobita cu formatiuni efemere de gheata.

 

Groapa Ruginoasa

Marginea Gropii Ruginoase - Parc natural Apuseni- imensa ravena sapata pana in creasta culmiii
- diametru de aproximativ 600 de metri si o adancime de peste 100 de metri
- accesibil tot timpul anului (si iarna daca zapada nu este foarte mare)
- in aval de la Groapa Ruginoasa Valea seaca a sapat un canion care este greu de strabatut datorita saritorilor dese
- eroziunea lucreaza si in prezent, marind dimensiunile gropii (acum 80 de ani - pe hartile vechi- locul era marcat cu o ravena foarte mica)
- marcaj banda galbena (banda rosie) plecand din DN75 de langa parau
- marcaj cruce rosie care duce la Vartop (afine)

- urcare 10-15 minute de urcus brusc - ca pe scari - si apoi se continua cu un urcus mai domol pana langa groapa
- atentie la marginile gropii - nu sunt consolidate prea bine
- Muchii ascutite, adevarate lame, converg spre centrul ei la firul unui vilcel, impartind spatiul in mai multe sectoare. Vilcelul, de fapt obirsia Vaii Seci, nu poate fi parcurs in aval decat cu tehnici de coarda specifice canyoningului, din cauza saritorilor mari pe care le prezinta.

Vedere de ansamblu a Gropii Ruginoase

 Peisaj rosiatic de pe alta planeta intr-o padure de conifere. O gigantica groapa cu o suprafata cat 44 de terenuri de fotbal si adancime cat un teren de fotbal (600 metri diametru si 100 m adancime).

O gigantica groapa ce a pornit de la modificari ale terenului facute de oameni. Apoi groapa a tot crescut natural prin mici alunecari de teren si siroiri. La dezghet si dupa ploi poti auzi si vedea cum pietre si bucati de pamant se rostogolesc spre fundul gropii lasand urme pe peretii. O parte din groapa a inceput sa prinda vegetatie insa in rest aceasta creste tot mai mare de la an la an inghitind copacii aflati pe margine.

Un fenomen interesant sunt crestele ascutite ce s-au format pe varfurile "muntilor" din groapa.

Atentie ! Nu va apropiati foarte tare de margine deoarece pot fi doar gli de pamant care sunt scobite dedesupt si se pot prabusii.

Pentru cei care doresc mai mult pot urca prin partea stanga spre Varful Tapul. Din poenita de langa varf se deschide o panorama superba spre partii, satul de vacanta Vartop, creasta si Varful Bihorul.

Ce obiective turistice sa vizitez in apropiere de Groapa Ruginoasa?

Cum ajungi la Groapa Ruginoasa?

    Din centru Arieseni urmezi DN75 pana in Vartop, dupa ce treci de satul de vacanta intr-o curba stransa la stanga o sa vezi un panou informativ cu Groapa Ruginoasa iar pe partea opusa a drumului un potet, un parau si marcajul turistic. Dupa 40 de minute de mers pe triunghi galben ajungi in poenita ia apoi la Groapa Ruginoasa.

 Galerie foto Groapa Ruginoasa

Detunata

- localizare: comuna Bucium, judetul Alba (Muntii Metaliferi)
- rezervatie naturala remarcabila prin coloanele de bazalt de dorma prismatic-hexagonala
- Vf. Detunata Goala (1158 m) si Vf. Detunata Flocoasa (1258) - isi datoreaza numele padurii de molid care o acopera, din punct de vedere turistic este mai importanta Detunata Goala deoarece dezvaluie spectaculoasa fizionomie magmatica
- denumirea gruparii de stanci alcatuite din coloane de bazalt provine de la zgomotul facut de apietrele ce cad de pe masiv pe grohotisul de la baza - sunet asemanator tunetului - Detunata 

Detunata - Muntii Apuseni

Ce obiective turistice sa vizitez langa Detunata?

Galeriile romane de la Rosia Montana

-  Rosia Montana reprezinta varful tehnologiei miniere antice: saparea de galerii in roca dura vulcanica pentru a a ajunge la filoanele de aur; prin aceasta fiind unicat in lume
-  la Rosia Montana se poate vedea cu ochiul liber o istorie a mineritului de 2000 de ani incepand cu perioada romana pana in zilele noastre, prin acest fapt minele de la Rosia Montana ar trebui inscrisa in lista monumentelor UNESCO
-  minele erau expluatate inca dinainte de cucerirea Daciei de catre romani, din secolul I i.Hr; ipoteza confirmata de testele cu C14 efectuate pe bucati de lemn din vechea structura de sustinere a minelor - galeriile romane sunt formate din tuneluri de zeci de kilometri lungime
- dupa cucerirea Daciei de catre romani, in insemnarile vremi e specificat ca imparatul Traian s-a intors la Roma cu o prada de razboi de 165 tone de aur si 331 tone de argint
- in perioada stapanirii romane se estimeaza ca peste 85 de vagoane de aur pur au luat drumul Romei
-  in apropierea galeriilor romane se afla cetatea Alburnus Maior ce a reprezentat punctul de aparare al localitatii si ale expluatariilor aurifere
-  in Rosia Montana, incepand cu 2004 are loc anual festivalul FanFest ce a avut peste 10000 de spectatori anual
- FanFest este un festival in aer liber cu multe concerte de rock, jazz , reggae si folk; toti artistii se for afla aici pro bono pentru sustinerea campanie Salvati Rosia Montana si pentru a celebra diversitatea artistica si multiculturalismul

Ce obiective turistice sa vizitez langa Galeriile Romane?

Dealul cu melci

Cochilii de melci pietrificate - la Dealul cu melciRezervatia Dealul cu melci este situata in comuna Vidra - sat Nemesi- pe stanga vaii Ariesului Mic - la 15 kilometri de orasul Campeni si 10 kilometri de centrul comunei Vidra.

Un recif de cochilii de melci de mare, care traiau in urma cu milioane de ani in aceste locuri, scaldate de apele calde ale Marii Tethis. Cochiliile s-au pastrat incrustate in stanca pana in zilele noastre.

Dealul cu Melci este o rezervatie naturala paleontologica cu un bogat punct fosilier cu gasteropode, reprezentativ pentru faciesul recifal al senonianului, etaj al cretacicului superior - formate intr-o mare cu fundul stincos. Pe o suprafata de 4,30 hectare pot fi intalnite depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode Acteonella: gigantea, lamarcki sau conica si specii apartinand genurilor Modiolus, Astarte, Arca, Crasatella, Nerita, Natica, Glaucinia.

Dealul cu Melci – unul dintre cele mai este un unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezentand o alternanta de conglomerate cu gresii si marne unde sunt incrustate 35 specii de moluste. Specia dominanta este Acteonella gigantea. Zona protejata are 0,6 ha.

Localizare: sat Nemesi, comuna Vidra, judetul Alba
Protectie: rezervatie paleontologica cu suprafata de 4,3 hectare
Important: unul dintre cele mai bogate puncte fosilifere din Romania, aici se gasesc peste 35 de specii de moluste pietrificate, cu o vechime de peste 65 de milioane de ani.

Obiectiv turistic Apuseni - Dealul cu melci - VidraObiective turistice in apropiere de Dealul cu melci

Fotografii Dealul cu melci